Коломия Єднає

Коломия https://www.booked.net
+10...+20° C
Background Image

Різьба по дереву

площа Відродження, Коломия, Івано-Франківська область, Україна
Телефон 0343325812

Традиція різьблення на Гуцульщині була і залишається органічною складовою народного мистецтва. Щедрість чарівної природи Карпат, її пралісів споконвічно забезпечувала гуцулів деревиною, що зумовило розвиток будівництва, столярства, токарства, художнього різьблення. В народній архітектурі, меблях, сільськогосподарських знаряддях, зброї, музичних інструментах, вжиткових речах місцеві умільці завжди дотримувались головного критерію – доцільності та краси.

Найвищих вершин творчості майстри досягли в архітектурі. Сокирою вони зводили  церкви та дзвіниці, хати-ґражди, колиби, млини, каплички, криниці, надмогильні хрести. Одночасно з будівництвом житла виготовлялись і речі для облаштування інтер’єру: лавиці, ліжка, столи, колиски, жердки, мисники, багатофункціональні скрині.

У 80-х роках ХІХ ст. значно збагачує декоративні можливості матеріалу техніка інкрустації деревом, перламутром, бісером і металом. Важливу роль у популяризації та розвитку художніх промислів відігравали всесвітні та регіональні етнографічні виставки, які сприяли організації та створенню фахових промислових шкіл краю.  У Коломиї було відкрито Школу деревного промислу (1894-1914).

Традиції  різьблення  продовжують і розвивають сьогодні не тільки народні майстри  Коломийщини, а й професійні художники. Ними створені нові мистецькі твори, які посіли важливе місце в сучасному житловому та громадському середовищі, наповнивши їх глибоконаціональним та духовним змістом.

МАЙСТРИ КОЛОМИЙЩИНИ

 

Прізвище,ім’я Адреса Номер телефону Короткий опис Фото робіт
Гаврищук Петро с. Печеніжин (03433)6-40-67 вази, касетки, рамки, тарелі, писанки, чарки, прикрашені різьбою з незначною кількістю інкрустації. Майстер також виготовляє речі церковного

призначення.

 

 

 

 

 

 

 

Скрипник Василь с. Печеніжин (03433)6-45-36 кубки, скриньки, рамки, тарелі з бісером, різьблені писанки і дерев’яні церковці.  

 

 

Чемерис Іван С.Молодятин 097-590-62-67 Член Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

Виготовляє скульптури з дерева різних форм, барельєфи, деталі до меблів, копії антикваріату, оформляє мисливські трофеї.

Майстер-клас – у власній майстерні для групи з 5-10 осіб.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No Reviews

площа Відродження, Коломия, Івано-Франківська область, Україна

Побудувати маршрут
Імя
Написати листа